پانیک اتک / پنیک انک / حمله عصبی بر پایه استرس و وحشت / وحشت زدگی چیست ؟ و چه نشانه هایی دارد؟

بسیاری از مردم از اصطلاح پانیک اتک به ساده گی استفاده می کنند و با عصبانی شدن یا استرس گرفتن اعلام می کنند که دچار حمله وحشت زدگی شده اند!!! اما یک پانیک اتک بسیار ترسناک تر از آن چیزی است که شما فکر می کنید.

پانیک اتک یک وقفه ناگهانی از ترس بسیار شدید است که در واقع می تواند باعث واکنش های فیزیکی شود. شناسایی حمله های وحشت زدگی و راه مقابله با آن راهی طولانی در جهت بازگرداندن آرامش خواهد بود.

۱ – ترس عمیق ناگهانی

پانیک اتک می تواند بدون هشدار رخ دهد، و باعث ایجاد احساس نگرانی شدید شود که این احساس بسیار شدیدتر از عصبانیت، اضطراب، یا استرس جزئی درباره مسئله ای است.

با توجه به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، افزایش ناگهانی احساسات در هنگام حمله به شدت “شدید” است و “بدون هیچ دلیل آشکاری” اتفاق می افتد، هرچند اغلب با نشانه های فیزیکی نظیر احساس گیر افتادگی یا ترس از جمعیت مرتبط است.

اگر پانیک اتک دائما در حال اتفاق افتادن باشد منجر به بیماری شدیدتری به نام اختلال ترس یا (panic disorder) می شود که حدود ۶ میلیون از افراد آمریکا به آن مبتلا هستند و بنا به گزارش WebMD تعداد مبتلایان زن بیشتر از مردان است.

۲ – احساس دیوانگی یا اختلال تفکر

به علت شدت و هجوم ناگهانی احساسات، علاوه بر نشانه های جسمی که ممکن است در همان زمان بوجود آیند، غیر معقول نیست که شما احساس دیوانگی یا دیوانه شدن را در زمان حمله وحشت زدگی حس کنید!

پرفسور Todd Farchione از مرکز بیوتکنولوژی و اختلالات مرتبط با دانشگاه بوستون می گوید : ” قطع ارتباط ذهن و بدن در لحظه حمله و اتفاقات صورت گرفته می تواند بسیار گیج کننده باشد! یکی از بیماران من می گفت : “من نمی دانستم چه اتفاقی در حال افتادن است!” “بدن شما نمی داند چه باید بکند … نیمی از مغز شما به شما می گوید که شما باید فرار کنید، و نیمه دیگر به شما می گوید که شما باید بمانید و مقاومت کنید. شما درواقع در نوعی بن بست هستید.”

(اما نگران نباشید، شما واقعا دیوانه نیستید و نباید احساس بدی نسبت به احساسات خود داشته باشید).

۳ – تغییر ضربان قلب

هنگامی که شما دچار حمله وحشت می شوید، بدن شما به سرعت پاسخ می دهد و این حمله را همانند یک تهدید جدی فیزیکی قلمداد می کند، و در عرض چند دقیقه به حالت ناراحتی شدید افزایش می یابد.

موج عظیم سیگنال های عصبی، آمیگدال (قسمتی از دستگاه کناره‌ای (سیستم لیمبیک) در مغز است)، فعال می کند و باعث ایجاد علائمی از قبیل ضربان قلب سریع و تپش قلب می شود که باعث می شود شما احساس حمله قلبی کنید.

۴ – ترس از مرگ

پالس های وحشت زدگی که مغز شما ارسال می کند موجب می شود که شما احساس عدم کنترل خود یا احساس مرگ کنید !

اما آنچه واقعا اتفاق می افتد، همان طور که پرفسور فارچینو توضیح می دهد، این است که بدن شما به دلیل درک خطرات احتمالی پر از آدرنالین می شود، در واقع ذهن شما با ترشح آدرنالین بدنتان را برای موقعیت های بحرانی و حیاتی آماده می کند. نظیر دویدن به سرعت ، مشت و لگد زدن برای دفاع از خود و …. اگر شما متوجه این امر بشوید که این یک واکنش طبیعی بدن است در نتیجه از میزان ترس شما کاسته خواهد شد.

۵ – ممکن است دچار تنگی نفس شوید

طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا، داشتن “تنگی تنفس” و “احساس اینکه شما نمی توانید هوا را به اندازه کافی دریافت کنید” یک اتفاق معمول در زمان تجربه حمله وحشت زدگی است.

این اتفاق زمانی می افتد که اضطراب افزایش می یابد و شما بیش از حد سریع و (hyperventilate) نفس می کشید. یادگیری برخی از تکنیک های تنفس ذهنی ممکن است به جلوگیری از افزایش احساسات اضطراب در یک حمله عصبی در سطح مقدماتی کمک کند.

۶ – ترس شدید ناگهانی (همانند آهویی در جاده پر رفت و آمد)

شما ممکن است با ترس بسیار قوی مواجه شوید که عملا شما را بی حرکت می کند. انجمن روانشناسی آمریکا این ترس را به عنوان یک “ترس تقریبا فلج کننده” توصیف می کند.

۷ – ممکن است احساس کنید اتاق دور سرتان می چرخد

یکی از علائم معمول حمله وحشت زدگی ، احساس ضعف، سرگیجه و بیهوشی است، به احتمال زیاد به دلیل این که خون از مغز شما به سمت پاهایتان در زمان حمله سرازیر شده است، بنابراین شما می توانید با آن مبارزه کنید یا از آن فرار کنید. نگران نباشید حتی اگر حالت تهوع نیز به شما دست دهد.

۸ – تعرق زیاد

عرق کردن یک واکنش طبیعی به اضطراب شدید است. شما همچنین ممکن است در حالی که عرق می کنید، لرزش یا تکان را احساس کنید.

۹ – احساس گرما و لرز

در طول پانیک اتک، احساس گرما و یا لرز ناگهانی بسیار طبیعی است. در حالی که ممکن است یک حمله وحشت زدگی تنها ۵ تا ۱۰ دقیقه طول بکشد، اما شما ممکن است عوارض آنرا تا ساعت ها احساس کنید.

۱۰ – شما تحت استرس بسیار قرار می گیرید.

ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *