فرزندپروری

فرزندپروری

فرزندپروری

بر اساس آموزه های دینی، فرزندان شما از 14 تا 21 سالگی وزیران شما هستند. برای پرورش وزیر اعظم شایسته، این گونه عمل کنید.

به آنها همانند یک انسان بزرگسال احترام بگذارید.

آنها را در تصمیم گیری های خانوادگی شرکت دهید.

در لابلای مشاوره گرفتن ها، برایشان از پیامدهای تصمیم های اشتباه در زندگی بگویید.

از امر و نهی افراطی بپرهیزید؛ از روش غیر مستقیم برای انتقال مطالب استفاده کنید.

دغدغه ها و درد دل های آنها را بشنوید و تا حد امکان برای برطرف کردن آن بکوشید.

دلایل کارها، موضع گیری ها و مقرراتی را که بیان می کنید، برایشان توضیح دهید.

وقتی مقررات را فراموش می کنند، محترمانه و ترجیحا غیر مستقیم به آن ها یادآوری کنید.

در کنار منع ها و انتقادها، از ارائه پیشنهادها و راهکارها به وزیر اعظم نیز غافل نباشید.

انواع روش های فرزندپروری

روش های فرزند پروری شما می تواند بر همه چیز اثر بگذارد. در مشاوره اطمینان حاصل می شود که روش شما به رشد سالم او کمک می کند زیرا نحوه برخورد شما با فرزندتان و تربیت او بسیار تاثیرگذار است.

بین خانواده ها ۴ روش فرزندپروری غالب است:

  • استبدادی
  • مقتدرانه
  • سهل گیرانه
  • طرد کننده

هر سبک رویکرد متفاوتی در تربیت فرزند دارد و ویژگی های مخصوص به خود را دارد.

روش استبدادی

والدین مستبد به جای تربیت، کودک را تنبیه می کنند. بنابراین به جای آموزش گزینه های رفتاری بهتر، به کودک احساس شرم به خاطر اشتباه می دهند.

کودکانی که زیر دست این والدین بزرگ می شوند بیشتر اوقات از دستورات اطاعت می کنند. اما این اطاعت قیمتی دارد.

 این دسته کودکان دچار مشکلات عزت نفس هستند زیرا کسی به نظر آنها اهمیت نمی دهد.

احتمال پرخاشگری یا خشونت از سوی آنان نیز می رود. به جای آنکه به فکر انجام کارهای بهتر باشند، روی خشمی که از والدین خود دارند تمرکز می کنند.

از آنجا که والدین مستبد جدی هم هستند، کودکان آنها دروغگوهای خوبی می شوند تا از تنبیه فرار کنند.

روش مقتدرانه

والدین مقتدر احساس فرزندان را تایید کرده و نظرات آنها را نیز مدنظر قرار می دهند اما در نهایت اقتدار در دست والدین است و  قوانین و مجازاتی هایی را درنظر می گیرند. والدین مقتدر برای پیشگیری از رفتارهای تادرست زمان و انرژی می گذارند.

همچنین دارای راهکارهای تربیتی مثبتی هستند که رفتارهای خوب را با تحسین و سیستم پاداش تقویت می کنند. تحقیقات نشان داده  که کودکانی که والدین مقتدر دارند به احتمالا بزرگسالان مسئولی خواهند شد که در ابراز نظر، احساس راحتی می کنند.

کودکانی که توسط این والدین رشد و پرورش می یابند شاد و موفق هستند. همچنین، در تصمیم گیری و پذیرش ریسک موفق تر از دیگران عمل می کنند.

روش سهل گیرانه

این والدین به راحتی بدرفتاری ها و اشتباهات فرزندشان را می بخشند و معتقد به جمله «بچه است دیگر!»  هستند. وقتی می خواهند فرزندشان را تنبیه و بازخواست کنند، در تصمیمات خود قاطع نیستند. اگر کودک التماس کند کوتاه می آیند یا تنبیه را زودتر از موعد تمام می کنند.

این گونه از والدین بجای آنکه والد باشند بیشتر دوست فرزندشان هستند. فرزندشان را تشویق می کنند در مورد مشکلاتشان با آنها حرف بزنند، اما تلاشی برای رفع رفتارهای نادرست و انتخاب های اشتباه فرزندشان نمی کنند.

 کودکانی که زیر نظر این والدین بزرگ می شوند، به لحاظ درسی دچار مشکل شده و مشکلات رفتاری بیشتری را از خود نشان می دهند؛ زیرا احترامی برای قوانین قائل نیستند.دارای عزت نفس پایینی هستند و بیشتر دچار افسردگی می شوند . احتمال بروز مشکلات سلامتی مانند چاقی نیز در آنها بیشتر دیده می شود، زیرا والدین اجازه می دهند هر چیزی را بخورند.

هر چند کودکان، والدین سهل گیر را دوست دارند و به آنها پناه می برند، اما اثرات مخرب این الگوی تربیتی در سال های نوجوانی و بزرگسالی خود را نشان می دهد و مشاوره فرزندپروی را ضروری می سازد.

روش طرد کننده

این دسته والدین از رفتار و اهمالل فرزندشان اطلاع کمی دارند. قوانین و مقررات کمی وضع می کنند و هیچ گونه راهنمایی، پرورش و توجهی به کودک نمی کنند. والدین طرد کننده انتظار دارند فرزندشان خودش بزرگ شود. زمان و انرژی زیادی صرف بزرگ شدن، تربیت و رفع نیازهای فرزندشان نمی کنند. اصولا والدین طرد کننده افراد بی توجه هستند، اما شاید این امر تعمدی نباشد.

برای مثال، ممکن است والد دچار اختلالات روانی یا اعتیاد باشد یا به دلیل مشکلات خانوادگی نمی تواند به طور مستمر به نیازهای فرزندش توجه کند. گاهی نیز، این والدین اطلاع کمی از رشد فرزندشان دارند. موارد زیادی نیز دیده می شود که والدین آنقدر سرشان شلوغ است که زمانی برای کودک نمی ماند.

این کودکان دچار مشکلات عزت نفس هستند. عملکرد ضعیفی در مدرسه دارند. مشکلات رفتاری زیادی دارند و شادی آنها کمتر از دیگر کودکان است. مشاوره فرزندپروری تلاش می کند ضمن برطرف کردن مشکلات رفتاری کودک، والدین را نیز نسبت به وظایف خود در قبال فرزندشان آگاه کند.

دریافت مشاوره

تجربه نشان می دهد که کلید موفقیت در تربیت کودک، تغییر رفتار والدین است. شما با مراجعه به مشاور گام بزرگی در جهت این تغییر بر می دارید.

کافی است صبر وحوصله داشته باشید و راهکارهای تربیتی کودک را به درستی بیاموزید و این مسئله را جدی بگیرید.

امیدواریم که به بسیاری از سوالات و ابهامات شما در مورد مشاوره فرزندپروری را پاسخ داده باشیم. چنانچه سوال یا ابهامی برای شما باقی مانده است، با ما از طریق راه های ارتباطی و مراجعه حضوری در ارتباط باشید.

ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.

با پزشکان ما آشنا شوید

صغری احدی

کارشناس ارشد

روانشناسی بالینی

درخواست وقت ملاقات