مشاوره تحصیلی

مشاوره تحصیلی

مشاوره تحصیلی

امروزه مشاوره تحصیلی به عنوان یکی از مهمترین فرآیندهای اجرایی در مدارس و در تمامی مقاطع تحصیلی مورد پذیرش واقع شده است. این امر نسبت به گذشته فعال تر و پر رنگ تر عمل می کند. در زمان های گذشته بیشتر هنگام انتخاب رشته و یا در سال آخر تحصیلی برای کمک به انتخاب رشته در دانشگاه از مشاوره و هدایت تحصیلی استفاده می شد. اما امروزه نقش این مسئله در پیشرفت و تعامل دانش آموزان در مدرسه ثابت شده است.

نظریات مختلف روانشناسی در رابطه با مراحل مختلف رشد کودکان بر این باور است که در هر مرحله، کودک بحران های مختلفی را تجربه می کند که در صورت حل موفقیت آمیز این بحران ها، مشکلات بعدی را نخواهند داشت. بنابراین شناخت این نوع بحران ها به نوبه خود از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

مطابق با نظریه پیاژه ، کودکان تا سنین دبستان در مرحله پیش عملیاتی می باشند که ویژگی مشخص آن، خودمحوری کودکان است. بدین معنا که کودکان فقط خودشان را در اولویت قرار می دهند. این موضوع با توجه به تک فرزند شدن کودکان و یا تعداد کم آنان، پررنگ تر شده است.

همین موضوع سبب گردیده است که آنان در برقراری ارتباط با همسن و سال های خود دچار مشکل شوند و ادامه مسیر برای آنان سخت تر خواهد شد. انجام بازی های گروهی و بازی درمانی برای کودکان دارای مشکل، از جمله مواردی است که بر عهده مشاورین می باشد.

نقش مشاوره تحصیلی در مقطع ابتدایی:

زمانی که برای اولین بار یک کودک پا به محیطی خارج از جمع خانواده می گذارد بدون شک وجود یک راهنما و مشاور در اموری که قرار است کودک به صورت مستقل در آنها مشارکت کند احساس می شود.  مهمترین هدف کودک از ورود به مدرسه تحصیل است. یادگیری و آشنایی با درس ها و تعامل با اولیای مدرسه و دوستان از جمله موضوعات جدیدی است که کودک در بدو ورود به مدرسه با آن روبه روست. پس می توان گفت دوران دبستان به طور غیر مستقیم در موفقیت یا عدم موفقیت آینده کودک موثر خواهد بود.

بنابراین استفاده از مشاوره تحصیلی در دوران دبستان باعث می شود نقاط قوت و ضعف دانش آموز توسط مشاور شناخته شود. با استفاده از تعامل مستقیم با اولیا مدرسه و دانش آموز این نقاط ضعف برطرف شده و روی نقاط قوت سرمایه گذاری مادی و معنوی و مادی صورت گیرد. به این ترتیب مشکلات پیش روی کودک در مقاطع بالاتر مرتفع تر شده و استرس دانش آموز و خانواده کمتر خواهد بود.

یکی از مهمترین نقش های مشاوره تحصیلی در مقطع دبستان شناخت استعدادهای کودکان به منظور سرمایه گذاری روی آنان است. مشاوره تحصیلی را هم می توان به صورت فردی انجام داد، هم از طریق ارتباط با معلمین و ارزیابی نمرات وعملکرد دانش آموز صورت پذیرد. در هر صورت رصد کردن مرتب عملکرد دانش آموزان به شناخت نقاط قوت و استعدادهای آنان کمک بسیاری می کند. مواردی مثل برگزاری المپیادهای مختلف درسی و ورزشی، استفاده از پرسش نامه ها و تست های شخصیت شناسی نیز در این مورد کاربرد زیادی دارند.

حرف آخر

بهترین روش برای داشتن جامعه ای موفق و دستیابی به نتایج مثبت، استفاده از مشاوران متعهد برای دانش آموزان است. مشاوری که به خوبی با مسائل کودک آشنایی داشته و بتواند او را بر اساس شناخت هایش هدایت نماید. بنابراین لزوم استفاده از افراد متخصص در این زمینه مشهود است. استفاده از خدمات حضوری و غیر حضوری این افراد به خانواده ها اکیدا توصیه می شود.
یکی از روش های مناسب مبارزه با مشکلات اجتماعی، اخلاقی، عاطفی و … در دهه های اخیر اصلاح مشکلات و تغییر رفتارهای نامطلوب کودکان از مقاطع پایه است. شاید وقت آن رسیده است که به شیوه های سنتی آموزش و هدایت کودکان بر اساس یک فرمول جامع و کلی پایان دهیم؛ و کمی از پیشرفت تکنولوژی و علم در این زمینه بهره گیری شود.

ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.

با پزشکان ما آشنا شوید