مهارت ارتباطی
روابط زناشویی، اساسی ترین و مهمترین روابط بین فردي است که ساختار بنیادي جهت برقراري و ایجاد ارتباط خانوادگی و تربیت کودکان را تامین می کند؛ و یکی از جوانب بسیار مهم نظام زناشویی، رضایتی است که همسران در ازدواج تجربه می کنند. منظور از رضایت زناشویی، میزان رضایت متقابل زن و شوهر از جاذبه هاي روانی- جنسی یکدیگر و برخورداري از بیشترین احساس آرامش و امنیت روانی در زندگی مشترك است. تمامی این موارد به مهارت ارتباطی زوجین بستگی دارد.
احساس رضایت در زندگی مشترك
احساس رضایت در زندگی مشترك، تابعی از نوع تعاملات کل اعضاي خانواده است و عدم رضایت زناشویی می تواند به توانایی زن و شوهر براي برقراري روابط رضایتمندانه با فرزندان و سایر افراد خارج از خانواده نیز آسیب برساند.
مهارتهاي ارتباطی و چگونگی ارتباط بین زوجین، پیش بینی کننده خوبی براي رضایت زناشویی است.
مهارتهای ارتباطی چیست
مهارتهای ارتباطی، مجموعه اي از تواناییهایی است که زمینه سازگاري و رفتار مثبت و مفید را فراهم می آورد و فرد را قادر می سازد به صورت شایسته رفتار کند. ارتباط خوب همسران، آنها را قادر می سازد تا نیازها، خواسته ها و علایق خود را با یکدیگر در میان بگذارند و عشق، دوستی و محبتشان را نسبت به یکدیگر ابراز کنند.
هنگامی که رابطه صمیمانه متوقف می شود، انرژي عشق به آزردگی و خشم تبدیل می شود و در نتیجه، منازعات فراوان، انتقادهاي مکرر، پناه بردن به سکوت، عدم همراهی عاطفی و غیرقابل حل ماندن مشکلات را به وجود می آورد.
زمانی که تعارض در زندگی زناشویی وجود دارد، پیوند گرم و صمیمانه زن و شوهر تبدیل به رابطه اي سرد می شود.
برنامه مهارت ارتباطی زوجین شامل مهارتهاي صحبت کردن، گوش دادن، حل تعارض و روابط بین فردي است که منجر به روابط رضایتبخش، حمایتگر و پایدار می شود.
بحث در مورد مسایل پیش پا افتاده تا مسائلی جنجال برانگیز در ارتباط با همسر
همه کودکان از حدود دو سالگی به شدت تمرین می کنند که مهارت های بحث و متقاعد ساختن دیگران را آموزش ببینند. پس چرا بعضی از زوج ها در این فرآیند مشکل دارند، در ادامه راهکارهای بسیار زیادی را برای مهارت های ارتباطی به شما آموزش می دهیم. متأسفانه بعضی از ما در خانه هایی پرورش یافته ایم که در آنها یاد گرفته ایم که صدای بلند و نافرمانی در موقعیت های مختلف می تواند منجر به پیروزی جنگ هر روزه داخل خانه مان شود.
بعضی از کودکان می آموزند که اینقدر فریاد بزنند که نفسشان بند آید و صورتشان کبود شود. پدر و مادرها بعد از کلی بی توجهی، فقط برای حفظ صلح کوتاه می آیند و متقاعد می شوند. سایر کودکان ممکن است در خانه هایی رشد کرده باشند که در آنها نظرات و خواسته هایشان مورد توجه قرار نگرفته باشد و آنها موقعیتی پایین تر از بزرگسالان را در خانه داشته باشند که به جای توجه به خواسته هایشان فقط ناچار به پذیرفتن نظر بزرگسالان باشند.
اگر شما نمی دانید که چگونه می توانید آنچه را که نیاز دارید در خواست کنید، به احتمال زیاد نمی توانید نیازهای خود را برآورده کنید. گرچه خوشبختانه هیچ وقت برای افزایش مهارت های ارتباطی و ارتقا شانس برای شنیده شدن و درک شدن دیر نیست.
ارتباط مؤثر نیاز به تسلط بر گوش دادن موثر دارد؛ این مهارت یکی از مهمترین بخش های برنامه آموزشی برای آماده سازی حرفه ای است اما برای هر کسی که تلاش می کند تا ارتباطات و مذاکراتی اثربخش تر و روابطی کاراتر را تجربه کند، مفید می باشد.
راهکارهایی برای برقراری ارتباط موثر
برای ایجاد مهارت ارتباطی صرف نظر از سن هر یک از زوجین و یا طول رابطه آنها، داشتن توانایی در گفتگوهای مؤثر با شریک زندگی، منجر به ایجاد رابطه بهتر و به تبع آن ارتباط جنسی رضایت بخش خواهد شد. بنابراین لذت جنسی نیز یکی از پیامدهای مثبت مهارت ارتباطی بین زوجین است.
زمان مناسب برای گفتگو
براي گفتگو بايد زمان درستي را انتخاب كنيد، زماني كه هر دو طرف از فكر و دغدغه آزاد باشند و تمام توجه و تمركزشان را به موضوع معطوف كنند.
مکان مناسب برای گفتگو
به غير از زمان، مكان مناسب هم براي گفتگو بسيار اهميت دارد، براي رسيدن به يك نتيجه مفيد نمي توانيم در هر جايي صحبت كنيم. بهترين مكان جايي است كه صداي تلفن يا بچه ها يا ديگران تمركز دو طرف را بر هم نزند.
گفتگو همراه با خوشرویی و لبخند
در هنگام گفتگو، لازم است هر دو طرف در شرايط خوبي باشند و خسته و بی حوصله نباشند.. اگر قلبشان با آن كار نباشد، احتمال اينكه به توافق و نتيجه برسند خيلي ضعيف است.
با احترام، گفتگو كنيد
بدون يك احترام متقابل، هيچ رابطه دوستانه و سالمي به وجود نمي آيد. چرا كه براي دستيابي به يك توافق واقعي، حضور احترام ضروري است.
يكي از لوازم احترام به يكديگر آن است كه هميشه در حين بحث و گفتگو، بين موضوع مورد بحث و شخصي كه با او بحث مي كنيم، تفاوت قايل شويم.
بايد بياموزيم كه رفتار فرد را طرد كنيم نه خود او را. اگر همسر من حرفي بزند يا كاري انجام دهد كه باعث آزار و اذيت من شود، كاملا منطقي است كه از رفتارش ناراحت و دلخور شوم، اما غيرمنطقي است كه رفتار او باعث شود عشق و احترامي كه نسبت به او داشتم نيز از ميان برود.
بي اعتنايي و بي توجهي به او به عنوان يك شخص، نه تنها غير منطقي است بلكه بر روابط دوستانه مان نيز تاثير سوء مي گذارد.
منطقی و عادل باشيد
يكي از پيش شرط هاي مذاكره، رعايت انصاف و منطق است. فقط شرايط و مشكلات خودتان را نبينيد. سعي كنيد طرف مقابل را هم درك كنيد. اصلا خودتان را به جاي او بگذاريد. با اين كار بهتر مي توانيد به مشكلات او پي ببريد.
افکارتان را روي كاغذ بنویسید
پيش از اينكه دلخوري خود را با همسرتان در ميان بگذاريد، ابتدا عين آن را روي كاغذ بنويسيد. به اين ترتيب، سهم خود را در پيشامد مربوطه بهتر خواهيد ديد.از سوي ديگر نوشتن ماجرا از ابتدا تا انتها باعث آرامش نسبي تان مي شود و در عين حال با يادآوري اتفاقات، به علتهاي آن بهتر آگاه مي شويد.
موضوع را با ديگران مطرح نكنيد
پيش از صحبت با همسر، هرگز موضوع را با ديگران(مثلا مادر، خواهرو…) مطرح نكنيد. چرا كه ممكن است آنها با راهنمايي هاي غلط خود، مشكل را بيش از حد بزرگ جلوه دهند و شما را به تصميم گيريهاي عجولانه و ناپخته اي وادارند.
مچ گيري نکنید
انتقادهاي پي در پي، مچ گيري هاي دائمي و محكوم كردن هاي معمول، روحيه طرف را خراب مي كند. نخواهيد به او ثابت كنيد كه اشتباه كرده است و شما بخشنده بوده ايد. از راه تشويق بهتر مي توانيد در ديگران تغيير مثبت به وجود آوريد.
اظهار به اشتباه خود
اگر تقصيري داشتيد حتما آن را بازگو كنيد و از همسرتان پوزش بخواهيد. اين كارتان فضاي گفتگو را بهبود مي بخشد. در اين صورت همسرتان نمي انديشد محاكمه اي در كار است. در ضمن، او نيز به نوبه خود آماده پذيرفتن اشتباهاتش مي شود.
خاطرات را یادآوری نکنید
از گذشته هاي دور ياد نكنيد و پس از رفع دلخوري او را وادار نسازيد به گناهش اعتراف كند و از شما عذر بخواهد.
لجاجت ممنوع
از يك دندگي و لجاجت بپرهيزيد. بر چيزي هر چند درست پافشاري نكنيد. اگر موضوعي در آن جلسه حل نشد، گفتگو را به جلسه بعد موكول كنيد. به همسرتان بگوييد” چطوره بقيه حرفمان را در وقت ديگري بزنيم”.
صميميت فراموش نشود
با لحن دوستانه و مهربانانه صحبت كنيد. تمام مدت گفتگو مواظب باشيد خشمگين نشويد.
به همسرتان نگاه کنید
هنگامي كه همسرتان درباره مطلبي توضيح مي دهد همه حواس خود را متوجه او سازيد .با اين رفتار خود ثابت كنيد كه او نيز داراي حق و حقوقي است. هرگز سعي نکنيد که وقتي مشغول کاري هستيد به صحبتهاي همسرتان گوش دهيد.
زيرا ارتباط چشمي يکي از عوامل مهم در برقراري ارتباط موثر است. وقتي همسرتان ميخواهد با شما صحبت کند و شما کاري را که مشغول آن بودهايد کنار ميگذاريد و به صحبتهايش گوش ميدهيد در واقع به وي پيام ميدهيد که او برايتان مهم است و اين امر به صميميت ميان شما کمک ميکند.
آرام باشید
حرف همدیگر را قطع نکنید
حتی اگر با قسمتی و یا کل صحبت همسرتان موافق نیستید، متمرکز بمانید، توجه کنید و ارتباطتان را قطع نکنید. تمام تمرکز خود را بر هدف کلیدی اصلی که ارتباطی صادقانه است، حفظ کنید.
آنچه از حرف های همسرتان برداشت می کنید را بعنوان بازخورد عنوان نمایید
مطمئن شوید که به غیر از کلمات همسرتان، تمام پیغامی که همسرتان قصد داشته به شما منتقل کند را درک کرده اید. بدین صورت با او چک کنید: «آن چه که من از صحبت هایت شنیدم این بود که…» و یا «اگر درست از حرف هایت متوجه شده باشم، فهمیدم که تو احساس می کنی…».
این نوع گفتمان به همسرتان کمک می کند تا متوجه شود برای شما مهم است که منظور اصلی او را درک کنید؛ چرا که حتی بررسی می کنید تا مطمئن شوید که برداشتتان درست است. بعلاوه این سبک از بازخورد کمک به همدلی با دیدگاه همسرتان می کند.
ایده هایتان را با همسرتان در میان بگذارید
اگر مشکلی وجود دارد که قصد برطرف کردن آن را دارید، ایده هایتان را با راه حل های کاربردی پیوند دهید و با همسرتان در میان بگذارید و نظر او را جویا شوید.
خود را مشتاق شنیدن نشان دهید
اعتماد بسيار مهم است
اعتماد در روابط ميان افراد به ويژه همسران نقش قابل توجهي ايفا ميکند. فرد قبل از اينکه راجع به خود و احساساتش با شما صحبت کند بايد به شما اعتماد داشته باشد.
درک و همدلي
پس از رغبت داشتن به شنيدن اطلاعات طرف مقابل و ردو بدل کردن اطلاعات نوبت به احساس همدلي و درک ميرسد. اين درک دو طرفه احساسات پايه گذار انگيزه و محبت بيشتر خواهد بود. بدين ترتيب موانع احتمالي از بين رفته و از نظر روحي بيشتر به يکديگر نزديک خواهيد شد. زيرا هيچ يک از شما دليلي براي پنهان کردن مسائل و حتي نقطه ضعفهاي خود از طرف مقابل نداريد.
تعادل در گفتگو
گفتگو مانند يک خيابان دو طرفه است پس سعي در يک طرفه نمودن آن نکنيد. چنانچه هر يک از زوجين بخواهند صرفاً گوينده يا صرفاً شنونده باشند اصل گفتگو دچار مشکل ميشود.
کلینیک ذهن زیبا با هدف رفع مشکلات جنسی افراد و به دنبال آن بهبود کیفیت زندگی به عنوان یکی از فعال ترین مراکز سکس تراپی کشور با دارا بودن کارشناسان و پزشکان خبره و با تجربه همراه شما هموطنان عزیز است. جهت دریافت وقت مشاوره تلفنی و حضوری با شماره ی 09353167886 تماس حاصل فرمایید.
ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.