کودک لجباز

لجبازی کودکان چرا؟هر کودکی که رفتاری آزادانه و مستقل دارد، کودک لجباز نیست. مهم‌ترین نکته این است که قبل از هر اقدام مهمی، تشخیص دهید که آیا کودکتان لجباز است یا قاطع و مصمم. کودکان لجباز و سرسخت می‌توانند بسیار باهوش و خلاق باشند. آن‌ها زیاد سؤال می‌پرسند که ممکن است برخوردشان مانند یک فرد طغیانگر باشد. آن‌ها توانایی این را دارند که نظر بدهند و افرادی ” فاعل” می‌باشند و:

  • آن‌ها نیاز زیادی برای فهمیده شدن و شنیده شدن دارند. پس اغلب به دنبال جلب‌توجه شما هستند.
  • آن‌ها می‌توانند با رفتاری تند، استقلال خود را نشان دهند.
  • آن‌ها روی چیزی که می‌خواهند پافشاری می‌کنند و مصر هستند .
  • بسیاری از کودکان گاهی کج‌خلقی می‌کنند، اما کودکان لجباز به‌دفعات بیشتری این رفتار را از خود نشان می‌دهند.
  • بسیاری از اوقات احساس رئیس بودن می‌کنند.
  • آن‌ها دوست دارند کارهایشان را به تنهایی انجام دهند.

کنترل یک کودک لجباز

کنترل یک کودک لجباز و سرسخت شاید کاری دشوار باشد، اما این موضوع کاملاً جنبه‌ی منفی ندارد. تحقیقات ثابت کرده است که کودکانی که قانون‌شکنی می‌کنند و با هنجارها مقابله می‌کنند، در بزرگ‌سالی به مراتب علمی بالا و زمینه‌ی کاری مطلوبشان دست می‌یابند و احتمال اینکه همراه با دوستانشان به راه غلط کشیده شوند، کمتر خواهد بود.

تفاوت بین لجبازی و قاطع بودن

  • در فرهنگ لغت معنی رفتار قاطعانه به صورت” استوار ماندن برای رسیدن به هدف”.
  • لجبازی یا سرسختی به صورت داشتن یک رفتار قاطعانه غیرمتزلزلی برای انجام کاری به روشی بخصوص معنی می‌شود. به عبارت ساده، این رفتار عبارت است از نپذیرفتن تغییر در افکار ، رفتار یا کارهای فرد بدون توجه به فشار خارجی که مخالف رفتارهای او می‌باشد.
  • لجبازی در کودکان می‌تواند یک ویژگی ارثی و یا یک رفتار اکتسابی باشد. حتی ممکن است به طور غیرعمدی و ناخواسته به کودکتان یاد بدهید که لجباز باشد.
  • یک نکته‌ی مثبت این است که در حال حاضر شما می‌توانید آگاهانه به کودکتان کمک کنید تا برای داشتن زندگی بهتر، این رفتار را فراموش کند و رفتارش را عوض کند.

راه حل های پیشنهادی و موثر برای درمان لجبازی کودکان

حفظ آرامش

حفظ آرامش در برخورد با کودک لجباز بسیار اهمیت دارد. سعی کنید با آرامش گفتگو را پیش ببرید تا به یک نتیجه معقولانه برسید. زمانی که شما آرامش داشته باشید کودک نیز دست از لجبازی کردن برمی‌دارد.

به حرف های کودکتان گوش کنید

برقراری ارتباط به یک تلاش دو طرفه نیاز دارد. اگر کودک احساس کند که حرفش شنیده نمی‌شود، حالت دفاعی می‌گیرد و شروع به لجبازی می‌کند. به جای دعوا و دستور دادن، با او صحبت کنید تا او نیز دلیل مخالفتش را به شما بگوید.

برقراری رابطه دوستانه

رابطه صمیمانه با والدین خود باعث علاقه بیشتری به حرف شنوی و مشارکت می شود. با ملایمت و صمیمانه خواسته خود را مطرح کنید. روابط صمیمانه به کودکان کمک می‌کند که بهتر با دیگران کنار بیایند.

دادن حق انتخاب به کودک

کودکان نیز همانند بزرگسالان دوست ندارند که امر و نهی بشنوند و به آن ها دستور داده شود. شما می‌توانید برای کودک‌تان چند حق انتخاب مشخص کنید. مثلا می‌توانید به او بگویید که “الان باید بخوابی. دوست داری قبل از خواب چه قصه ای را برایت بخوانم؟” اگر کودک همچنان مخالفت کرد، با آرامش به او بگویید که مخالفت کردن بین انتخاب‌هایش نبوده است. این جمله را هر چه قدر که لازم باشد می‌توانید تکرار کنید. اما توجه کنید که نباید آرامش خود را از دست دهید.

با آن‌ها کار کنید

کودکان لجباز و سرسخت، نسبت به رفتاری که با آن‌ها دارید بسیار حساس هستند. بنابراین مراقبت لحن صحبت، زبان بدن (حرکات بدن) و لغاتی که بیان می‌کنید باشید. وقتی کودک از رفتار شما ناراحت شود، او کاری را انجام می‌دهد که فکر می‌کند بهترین راه برای محافظت از خودش است: سرکشی، حاضرجوابی و پرخاشگری می‌کند.

  • تغییر نوع رفتار شما با کودک لجباز می‌تواند در نحوه‌ی واکنش آن‌ها نسبت به شما تغییراتی را ایجاد کند. بجای دستور دادن به آن‌ها که چه‌کاری باید انجام دهند، بهتر است با آن‌ها همکاری کنید.
  • بجای جمله‌ی ” از تو می‌خواهم که این کار را انجام دهی “، از جملاتی مانند ” بیا با هم انجام بدهیم…” ، ” بگذار ببینم من می‌توانم….” استفاده کنید.
  • برای اینکه کودکتان را به انجام کاری ترغیب کنید، می‌توانید از کارهای سرگرم‌کننده‌ای استفاده کنید. مثلاً اگر می‌خواهید که کودک لجبازتان اسباب‌بازی‌هایش را جمع کند، این کار را خودتان شروع کنید و از او به‌عنوان یک ” امدادگر” کمک بخواهید.
  • همچنین می‌توانید زمانی را برای انجام کار معین کنید و کودکتان را به این چالش دعوت کنید که اسباب‌بازی‌هایش را سریع‌تر از شما بردارد. این روش در اکثر موارد جواب می‌دهد.

فضایی صمیمی و باروحیه‌ای را در خانه فراهم کنید

کودک از طریق نگاه کردن و تجربه، مسائل را یاد می‌گیرد. کودکان اگر همیشه نظاره‌گر مشاجره‌های والدین باشند، یاد می‌گیرند که از آن‌ها تقلید کنند. اختلافات زناشویی بین پدر و مادر می‌تواند محیط پر استرسی را در خانه ایجاد کند که روی خلق‌وخو و رفتار کودک تأثیر خواهد داشت.

رفتار مثبت را تقویت کنید

زمان‌هایی وجود دارد که نمی‌دانید با کودک لجبازتان چگونه رفتار کنید و چگونه عصبانیت و پرخاشگری او را کنترل کنید. اما اگر در این شرایط بدون فکر عمل کنید، ممکن است نگرشی منفی را درباره‌ی این مشکل ایجاد کنید و حتی ناآگاهانه رفتار منفی را در او تقویت کنید. توجه داشته باشید که ممکن است شما ناخواسته باعث تقویت لجبازی و نه گفتن های کودک شده باشید. والدینی که بسیار نه می‌گویند، نه گفتن و لجبازی کردن را در کودک تقویت می‌کنند. برای جبران کار می‌توانید بازی هایی انجام دهید تا کودک را به سوی رفتار مثبت تقویت کنید. مثلا از او سوال هایی بپرسید که جوابش بله باشد. آیا دوست داری بستنی بخوری؟ آیا دوست داری آب بازی کنی؟ آیا دوست داری با هم بازی کنیم؟ و…

ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *