سعه صدر چیست

‍ سعه صدر چیست؟ سعه صدر، یعنی آمادگی برای شنیدن هر سخن و رأی و عقیده‌ای. یعنی اینكه انسان ذهن خود را باز نگه دارد و این وقتی حاصل می‌شود كه انسان دو چیز را بپذیرد:

یكی اینكه هر سخنی ممكن است حق باشد و دیگر اینكه هر سخنی ممكن است باطل باشد.

✅قبول این سخن خیلی ساده است و شهود انسان آن را همراهی می‌كند و انسان به‌وضوح می‌تواند تصدیقش كند و به‌محض قبول آن ذهن انسان باز می‌شود، چون انسان به دو دلیل ذهن خود را می‌بندد، یكی به این دلیل كه فكر می‌كند سخن دیگران باطل است و محال است كه باطل نباشد، اما اگر گزاره اول را پذیرفته باشد می‌داند كه ممكن است سخن دیگران حق باشد، بنابراین به سخن دیگری اجازه ورود می‌دهد.

✅دلیل دوم این است كه فكر می‌كند سخنش حق است و محال است كه حق نباشد، اما اگر گزاره دوم را پذیرفته باشد می‌داند كه ممكن است سخنش باطل باشد و سخن دیگری حق، بنابراین به سخن دیگری اجازه ورود می‌دهد. اگر انسان در مقام عمل به این دو نكته ملتزم باشد همواره پرونده آرا و نظرات خود را باز می‌گذارد؛ گزاره اول برای این است كه الزماً سخن دیگران را باطل ندانیم و گزاره دوم برای این است كه الزاماً سخن خود را حق ندانیم. این را به هركس كه بگویید تصدیق می‌كند، اما اندكی به آن عمل می‌كنند و البته كسانی كه به آن عمل نمی‌كنند بهانه‌هایی هم درست می‌كنند، مثلاً می‌گویند كه آدمهای شراب‌خوار كه دیگر ممكن نیست سخنشان درست باشد!

نتیجه عملی سعه صدر

نتیجه عملی سعه صدر آمادگی برای گفت‌وگوست. در عالم ذهن و معرفت كفایت مذاكرات معنی ندارد و همیشه ممكن است شخص جدیدی ظهور كند و حرفی بزند كه انسان مجبور شود در تمام مذاكرات سابق خود تجدیدنظر كند. البته گفت‌وگو با جروبحث،‌ گپ زدن، مذاكره و ‌آشتی‌جویی فرق می‌كند.در واقع، گفت‌وگو یعنی نوعی سكوت درونی داشتن و با سكوت درونی وارد دنیای دیگری شدن و جهان را از چشم او دیدن و سپس بازگشتن به عالم خود و داوری كردن.

سعه صدر در برابر واقعیت

تا اینجا درباره سعه صدر در برابر دیگران سخن می‌گفتیم، اما انسان در برابر واقعیتها هم باید سعه صدر داشته باشد. یعنی سعه صدر اقتضا می‌كند كه به قرائن و شواهد منفی علیه سخن خود توجه كنیم و كافی نیست كه به یكی دو تا واقعیتی كه سخن ما را تأیید می‌كنند توجه كنیم؛ كدام سخن است كه هیچ واقعیتی آن را تأیید نكند؟ به قول ارسطو، تمام سعه صدر وقتی است كه سخنی را بگوییم و از شنونده بخواهیم قرائن و شواهد خلاف آن را پیدا كند و نشان دهد، و الا وقتی تعداد جامعه آماری بالا می‌رود پیدا كردن مورد تأیید برای ادعایی هرقدر هم گزاف چندان دشوار نیست. به لحاظ منطقی هم دلیلش واضح است و آن اینكه یك قضیه موجبه كلیه را یك سالبه جزئیه نفی می‌كند، اما هزار موجبه جزئیه آن را اثبات نمی‌كنند.

اگر كسی ادعا كرد كه همه كلاغها سیاه‌اند نشان دادن یك كلاغ سفید برای نفی آن كافی است، اما برای اثبات اینكه همه كلاغها سیاه‌اند نشان دادن هزار كلاغ سیاه هم كافی نیست. به عبارت دیگر، قدرت سخن از یافتن موارد مثبت نیست، بلكه از نیافتن موارد منفی است.

تقویت سعه صدر

تفسیر متفاوت جهان هستی

سعه صدر یك ثمره دیگر هم دارد و آن این است كه نشان می‌دهد كه جهان هستی چنان است كه بیش از یك تفسیر می‌پذیرد و بنابراین، اگر همه انسان‌ها هم با صداقت و جدیت چشم‌های خود را باز كنند و نگاه كنند لزوماً به یك تفسیر نمی‌رسند. فقط متن‌های ریاضی و منطقی‌اند كه تنها یك تفسیر برمی‌دارند، اما وقتی وارد علوم تجربی طبیعی می‌شویم سخنان ذوتفاسیر می‌شوند و وقتی وارد علوم تجربی انسانی می‌شویم تفسیربرداری سخنان بیشتر می‌شود و همین طور درباره علوم تاریخی، تفسیری، عرفان، دینی و مذهبی و ادبی و هنری كه به نهایت می‌رسند. در واقع اقتضای آنها این طور است. این نكته را انسان درباره متون مكتوب و ملفوظ به‌خوبی درك می‌كنیم، اما درباره جهان هستی هم همین طور است و این طور نیست كه اگر انسان خود را از غرض خالی كند و با صداقت و جدیت با جهان هستی مواجه شود تفسیر واحدی بیابد، این بدین معناست كه باید نسبت به سخن دیگران باز بود و به تفسیر خود وابسته نبود. تمام این فضیلتهایی كه به عنوان زیرمجموعه سعه صدر گفتیم با جزم و جمود ناسازگارند.

سعه صدر در روانشناسی

سعه صدر در روانشناسی به معنای توانایی تحمل و پذیرش دیگران و شرایط مختلف است. این ویژگی با صبر، شکیبایی، تحمل و انعطاف‌پذیری همراه است. افراد صبور و سعه‌صدردار در مواجهه با مشکلات و سختی‌ها، آرامش خود را حفظ می‌کنند و به راحتی عصبانی نمی‌شوند. آنها همچنین می‌توانند نظرات و عقاید دیگران را بپذیرند، حتی اگر با نظرات آنها متفاوت باشد.

سعه صدر یک ویژگی مهم در زندگی فردی و اجتماعی است. این ویژگی می‌تواند به افراد کمک کند تا روابط سالم‌تری با دیگران برقرار کنند، با چالش‌های زندگی کنار بیایند و به موفقیت‌های بیشتری دست یابند.

فواید سعه صدر

سعه صدر مزایای زیادی برای افراد دارد، از جمله:

  • بهبود روابط: افراد سعه‌صدردار در روابط خود با دیگران، از جمله اعضای خانواده، دوستان و همکاران، تنش و اختلافات کمتری را تجربه می‌کنند. آنها می‌توانند به راحتی با دیگران سازگار شوند و به آنها احترام بگذارند.
  • مدیریت استرس: سعه صدر به افراد کمک می‌کند تا در شرایط پراسترس، آرامش خود را حفظ کنند و هیجانات خود را کنترل کنند. این امر می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
  • موفقیت در زندگی: افراد سعه‌صدردار در زندگی شخصی و حرفه‌ای خود موفق‌تر هستند. آنها می‌توانند با چالش‌ها و موانع زندگی با انعطاف‌پذیری بیشتری کنار بیایند و به اهداف خود دست یابند.

راه‌های تقویت سعه صدر

سعه صدر یک ویژگی قابل‌تقویت است. افراد می‌توانند با انجام تمرینات زیر، سعه صدر خود را تقویت کنند:

  • تمرین صبر و تحمل: یکی از بهترین راه‌ها برای تقویت سعه صدر، تمرین صبر و تحمل است. افراد می‌توانند با انجام کارهایی مانند انتظار در صف، تحمل ترافیک و تحمل رفتارهای ناخواسته دیگران، صبر و تحمل خود را تقویت کنند.
  • پذیرش دیگران: افراد باید یاد بگیرند که دیگران را با تمام نقاط ضعف و قوتشان بپذیرند. آنها باید به این واقعیت توجه داشته باشند که همه انسان‌ها اشتباه می‌کنند و نباید به خاطر اشتباهات دیگران، آنها را قضاوت کنند.
  • بخشش: بخشش یکی از مهم‌ترین تمرینات برای تقویت سعه صدر است. افراد باید یاد بگیرند که دیگران را ببخشند، حتی اگر آنها را به شدت آزار داده باشند. بخشش می‌تواند به افراد کمک کند تا از شر خشم و کینه‌توزی خلاص شوند و آرامش خود را حفظ کنند.
  • تمرکز بر مثبت‌ها: افراد باید به جای تمرکز بر مشکلات و سختی‌ها، بر جنبه‌های مثبت زندگی خود تمرکز کنند. این امر می‌تواند به آنها کمک کند تا دیدگاه مثبت‌تری نسبت به زندگی داشته باشند و از آن لذت ببرند.

سعه صدر یک ویژگی ارزشمند است که می‌تواند به افراد در زندگی کمک کند. با تقویت سعه صدر، می‌توان روابط سالم‌تری برقرار کرد، استرس را کاهش داد و به موفقیت‌های بیشتری دست یافت.

کلینیک ذهن زیبا با هدف رفع مشکلات جنسی افراد و به دنبال آن بهبود کیفیت زندگی به عنوان یکی از فعال ترین مراکز سکس تراپی کشور با دارا بودن کارشناسان و پزشکان خبره و با تجربه همراه شما هموطنان عزیز است. جهت دریافت وقت مشاوره تلفنی و حضوری با شماره‌ی 09353167886 تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *