استعدادیابی

استعدادیابی

استعدادیابی

استعدادیابی چیست؟

اگر بخواهیم استعدادیابی (talent sourcing) را به ساده ترین حالت ممکن تعریف کنیم، باید بگوییم استعدادیابی یعنی کشف توانایی های ذاتی و شناسایی کردن آنها و به دنبال آن پرورش استعداد ها به جهت داشتن بهترین عملکرد و بالاترین سطح بهره وری در گذر زمان!

استعدادیابی به ما کمک می کند توانایی ها و استعدادهای خود را بشناسیم و در مسیر درست قرار بگیریم و در این مسیر تصمیم گیری های درست داشته باشیم در این صورت کمتر وقت خود را تلف کرده و در نهایت پشیمانی کمتری پیش خواهد آمد.

استعدادیابی و آزمون آن ابتدا توسط فردی به نام جانسون اوکانر مطرح شد؛ او فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد بود و در شرکت جنرال موتور کار می کرد؛ در طی دوران فعالیت خود در این شرکت متوجه کارمندانی شد که اغلب اوقات خسته و بی حوصله بودند و وظایف خود را صرفا برای رفع تکلیف انجام می دادند و در نتیجه راندمان کاری بسیاری پایینی داشتند!

جانسون ایده ای به ذهنش رسید و آن را با مدیران شرکت در میان گذاشت؛ او از مدیران خواست برای مدت مشخصی اجازه دهند که کارمندان در بخش های مورد علاقه شان مشغول به کار شوند و نتیجه این کار شوکه کننده بود!

کارمندان از کار کردن در شرکت لذت می برند، روحیه بالایی داشتند و در نهایت عملکرد کاری آن ها به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرد!

مزایا:

یافتن استعداد افراد اعم از کودکان، نوجوانان و بزرگسالان مسئله مهمی است که با استفاده از آزمون های استعدادیابی می توان به آن دست یافت و بسیاری از افراد آن را نمی‌دانند و اشتباهات زیادی را برای کشف استعداد خود مرتکب می‌شوند و اغلب آن‌ها را به بیراهه کشیده می‌شوند.

ندانستن استعداد گاهی نتایج جبران ناپذیری دارد.

افراد زیادی هستند که موفقیت در مدارس و دانشگاه‌ها، با کسب نمرات بالا را دلیل هوش بالای افراد می‌دانند. این تنها یک نوع هوش را ثابت می‌کنند. در حالی که استعداد چیزی فراتر از آن است.

دو عامل مهم در پیدایش استعداد موثر هستند:

علاقه

زمانی که افراد به موضوعی خاص علاقه بسیار زیادی داشته باشند، طبعا در آن استعداد خوبی هم خواهند داشت.

این مسئله به دو دلیل اتفاق می‌افتد: اول اینکه معمولا افراد در کارهایی که مستعد هستند و خوب از پس آن برمی‌آیند علاقه نشان می‌دهند.

دوم اینکه معمولا وقتی افراد به مسئله‌ای علاقه دارند نهایت تلاش خود را برای تمرین و بهبود وضعیتشان به‌کار خواهند گرفت. درنتیجه در آن مسئله خاص پیشرفت خوبی خواهند داشت.

محیط و اطرافیان

تشویق یا سرکوب علایق دومین عامل شکل‌گیری یا سرکوب کردن استعداد در افراد است. به همین دلیل نمی‌توان از نقش محیط و اطرافیان در شکل‌گیری استعداد غافل شد.

استعدادیابی در زمینه های مختلف زندگی کاربرد دارد و یک فرآیند پر از مزیت است. در ادامه به بررسی فواید و کاربرد استعدادیابی در زمینه های مختلف می پردازیم:

  • استعدادیابی منجر به تصمیم گیری درست در راستای توانایی ها و قابلیت ها می شود.
  • استعدادیابی احساس آرامش و رضایت خاطر به همراه دارد.
  • استعدادیابی منجر به افزایش اعتماد به نفس و روشن شدن مسیر زندگی می شود.
  • استعدادیابی از احساس پوچی و ناتوانی جلوگیری می کند.

استعدادیابی در انتخاب رشته تحصیلی در مدرسه و دانشگاه هم مهم است:

  • استعدایابی تحصیلی منجر به انتخاب رشته درست می شود و از شکست های احتمالی در آینده جلوگیری می کند.
  • استعدادیابی تحصیلی مسیر موفقیت تحصیلی را هموار تر می کند.

استعدایابی از بعد شغلی هم مهم است:

  • استعدادیابی شغلی منجر به افزایش عملکرد شغلی و رضایت شغلی می شود.
  • استعدادیابی شغلی باعث می شود که افراد در کمترین زمان ممکن بهترین عملکرد را از خودشان به نمایش بگذارند و انرژی کمتری صرف کنند.
  • استعدادیابی شغلی باعث می شود که هر فردی در جایگاه شغلی مناسب خود قرار بگیرد و افراد بر اساس شایستگی های خود جایگاه شغلی متناسب با خود را بپذیرند.
  • استعدایابی شغلی منجر به افزایش ظرفیت و توانایی های سازمان می شود.

بهترین زمان برای استعدادیابی و انجام تست استعداد یابی

زمان‌های حساسی وجود دارد که دچار سردرگمی در کشف استعداد خود هستیم اما در واقعیت استعدادیابی زمان خاصی ندارد. شما هم برای خودتان و هم برای کودکتان هر روزی می توانید این کار را انجام دهید.

شما هم می توانید به عنوان یک والد به فکر کشف استعداد کودکان در ایام کودکی باشید؛ هم می‌توانید در بزرگسالی استعداد خود را پیدا کنید. هرچند پیدا کردن استعداد فواید زیادی برای زندگی شما دارد و هرچه قدر این کار را زودتر انجام دهید بهتر است.

ما را در اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید.

با پزشکان ما آشنا شوید

سیده سعیده جباری

کارشناس ارشد

روانشناسی

درخواست وقت ملاقات